Vem gör nästa SCA och varför?

Uppdaterat: 4 sep 2019


Det var scoopet som var hett i många månader och som hållit ett stort antal journalister sysselsatta sedan i höstas. Ändå var det SCA:s eget agerande som gjorde processen så lång. Vi har sett samma tragedi så många gånger att man skulle tro att det vore uppenbart för alla inblandade att det bara kan sluta på ett sätt. Men de utsatta väljer att dra ut på pinan.

Och det är en pina som känns för de inblandade. Misstänksamheten mot omgivningen ökar. Alltmer av den vakna tiden handlar om att komma ur knipan. Grannar och bekanta undviks samtidigt som telefonen ringer oavbrutet dag och natt. Nästan undantagslöst uppfattar man sig som utsatt för en komplott. Samtidigt är det betecknande för situationen att huvudpersonerna nått en nivå i samhället där de uppfattar sig som onåbara. Jag tror nog att rådgivarna på ett stadium sagt till dem vad de ska göra men de lyssnar inte. De uppfattar det som under sin värdighet att behöva försvara sig. Därför gör de helt fel saker. När beskedet om att SCA var avlyssnat kom så var det bara som att hälla bensin på brasan. Beskedet häromdagen att anmäla Svenska Dagbladet till Pressombudsmannen PO fick samma effekt. Vad spelar det för roll när slaget är förlorat? Det förlänger ju bara pinan.

Vad skulle de då ha gjort för att undvika skandalen? En tidig pudel brukar ju rekommenderas, innan det gått för långt. Mängden av information som publicerades tyder på att många med insikt var beredda att läcka mer information. Ledningens beteende var alltså inte accepterat i organisationen. Men såvida det inte har förekommit rent kriminella saker så brukar det mesta gå att förklara och sätta in i sin kontext. Sådana förklaringar måste komma tidigt och karaktäriseras av öppenhet. För när skandalen längre fram fått ett eget liv är det svårt att få stopp på den. Då är ett stort antal journalister satta på uppdraget att gräva under alla stenar som finns. De måste hitta rubrikstoff och de gör det också.

Men lite märkligt är det allt att händelseförloppet upprepas så ofta.