Vänliga veckan återinförd

Uppdaterat: 4 sep 2019


De senaste veckorna har det varit skäll som varit modellen.  Ena halvan av näringslivs- och finanssverige har råkat i luven på den andra halvan, samtidigt som våra politiska beslutsfattare också får en släng av sleven. Det är skäll som gäller, med eller utan skäl. Och svarta världskrigsrubriker.

Gamle vattenfallchefen Lars G Josefsson får skäll från alla håll för Nuon. Maud Olofsson minns inget och får skäll från KU. Fredrik Reinfeldt vet inget, kanske, eller så gör han det. Ingen vet, men skäll får han. Före detta styrelseordföranden uttalar sig så förklenande om andras kompetens att han åtminstone borde få skäll - och hamna i skamvrån.  

Lika illa är det i det andra stora statliga bolaget, nämligen TeliaSonera, som försöker komma ur muthärvan i österled.  Ex-vd Lars Nyberg får inte ansvarsfrihet och får skäll för det han ska ha gjort, eller inte gjort. Revisorerna får skäll för att de inte sagt ifrån. Lars Nyberg skäller inte alls, han stannar i huset i Portugal likt en Ferdinand i Spanien.

Swedbank och SEB får skäll för att de, uttryckt med kvällstidningsord, vill chockhöja styrelsearvodena. SHB gör, sin vana trogen, tvärs om jämfört med alla andra och vägrar att finna sig i EUs påbud om styrelserepresentation. De satsar istället hundratals miljoner på en internaffär för att komma runt det hela.  Herrar Nyrén och Martin-Löf förstår inte alls skället från ägarna. (Det kallas också tondövhet.)

Vad mer? Jo, Volvo höjer också sina arvoden, allra mest för styrelseordförande Svanberg.  Som en akt av sparsamhet har stämmolunchen dock ersatts med korv och bröd. Någon räknar ut att arvodet till ordföranden skulle räcka till över 200 korvar per stämmodeltagare. Ägarna skäller.  Och sedan gör SCA samma resa, fast då utan korv, och får skäll de med. Stora Enso får skäll för att de använt barnarbetare och Klarna för att de skickat både fakturor och inkassokrav, oklart i vilken ordning. VW får skäll för budet på Scania. Och Thyssen Krupp för att de inte bygger ubåtar i Karlskrona. Mycket skäll blir det.

Vi skulle här ha rekommenderat ett återinförande av traditionen "Vänliga veckan", den vecka varje år då alla ska vara extra vänliga och artiga mot varandra.  Kanske kan det få både folk och rubriksättare att lugna sig en smula, sänka volymen och vara lite snällare, lagom till påsk?

Vi upptäcker dock till vår stora glädje att insatsen är gjord.  Den förträffliga organisationen Läkare utan gränser har redan väckt veckan ur sin törnrosasömn.  För den insatsen får de absolut inte skäll, utan istället ett stort påskägg - även om veckan i år ägde rum i februari istället för april.

/Eric Österberg, senior rådgivare OxP