Ta vara på aktieägarnas dag - gör årsstämman till en upplevelse att minnas!

Uppdaterat: 4 sep 2019

Sitter på tåget hem från sköna Värmland och Rottneros Bruk och njuter av upplevelsen av en inspirerande dag som gäst på Rottneros AB:s bolagsstämma. Det finns bolagsstämmor, som är ganska trista transportsträckor eller bolagsstämmor! Hade det funnits en Oscarsgala för bolagsstämmor så skulle Rottneros stämma vara en klar kandidat. Hos Rottneros är alla aktieägare välkomna. Det bjuds på lunch i en vacker spegelsal med inspirerande utsikt, en intressant bruksvisning, presentation av styrelsen och engagerande föredrag från koncernchefen. 

Jag har gått på ganska många stämmor under åren och jag förvånas över att bolagen inte anstränger sig mer för att göra något värdefullt av aktieägarnas dag. För om sanningen ska fram är de allra flesta bolagsstämmor ganska trista. Dramaturgin är densamma, dagordningen följs slaviskt med färdigskrivna talmanus för ordförande och valberedningens ordförande. Vid den allmänna frågestunden sträcks den obligatoriska handen i luften och Aktiespararnas representant tar upp någon principfråga som dessvärre ofta bara syftar till att visa sin egen präktighet eller någon annans misstag. Frågorna har sällan inriktning på långsiktigt tillväxtpotential, marknadens strukturella utmaningar eller hållbar kapitalstruktur utan zoomar istället helst in på detaljer.

Men allt är inte becksvart utan det finns några bolag som avviker från normen och tar sitt IR-ansvar på allvar genom att erbjuda alla aktieägare en närkontakt med ägare, styrelse och ledning. De drar sig inte för att lägga ned tid med någon som äger aktier för 10 000 kronor och det hedrar dem. För mig handlar IR om att se alla aktieägare som delägare och att det ska finnas forum med värdefullt innehåll även för mindre privatinvesterare och medarbetare som äger aktier. Årsstämman är ett utmärkt sådant tillfälle. Och jag uppmanar alla börsbolag att bygga ut sina stämmor med kvalitativt innehåll med intressant innehåll för stor som liten aktieägare. 

Tack till alla på Rottneros – ni tar ert IR-ansvar på allvar och det var en fröjd att få delta vid er stämma.

Anna Oxenstierna