Om träning uppfanns i pillerform skulle det ge nobelpriset

Uppdaterat: 4 sep 2019


Ett av mina ovanligare uppdrag som PR-konsult har fört mig till tidningens Topphälsas trendpanel. Vi träffas några gånger om året och lyssnar på trendspaningar, forskning och annat kopplat till ämnet hälsa. Det handlar alltså inte bara om fysisk hälsa utan även psykisk. Därför är också medlemmarna i panelen en blandning av psykologer, läkare, fysiologer men också hälsostatistiker och folk från hälsomarknaden. Mina bidrag till diskussionen eller mitt bevakningsområde är främst tekniska hjälpmedel som hjälper dig att hålla hälsan på topp.

Det är spännande att lyssna på alla de nya rönen på hälsoområdet. I förra veckan lyssnade vi på en föreläsning av psykiatrikern Anders Hansen och professorn i arbetsfysiologi, Carl Johan Sundberg. De har precis utkommit med boken "Hälsa på recept" som går igenom allt forskningsmaterial de kunnat få tag i om fysisk hälsa och presenterar det på ett mycket lättillgängligt sätt. Det finns drastiska uttryck av typen "varje timme du tittar på teve förkortar du ditt liv med 22 minuter". Men där finns också väldigt intressanta nya resultat som visar att 15 sekunders rejäl fysisk aktivitet i timmen ger mer än trettio minuters promenad om dagen. Enklare uttryckt ska du inte tro att du kan kompensera en hel dags stillasittande med en timme på gymmet.

Det faktum att du rör på dig gör också att kreativiteten ökar (jodå, det går att testa på ett vettigt sätt). Dina hjärnceller förnyas också mycket bättre om du rör på dig. Det är bra att börja tidigt i livet med träning men effekten minskar samtidigt som det aldrig är för sent att börja och därmed öka välbefinnande, kreativitet och livslängd. Totalt påverkar träningen mellan 50 och 100 målmekanismer i kroppen eller för att sammanfatta forskarnas rön: Träning skulle ge Nobelpriset om det fanns på piller. Bäst är olika typer av intervallträning som ger bäst resultat för alla typer vare sig det handlar om fettförbränning, friskhet eller kreativitet.

Björn Mogensen